IKAN PATIN SANGKAR

Ikan Patin atau nama saintifiknya Pangasius Sutchi adalah spesis ikan air tawar jenis meserba yang mendiami kawasan-kawasan sungai dan lombong-lombong.

Bentuk fizikal utamanya adalah mempunyai dua sengat di kiri kanan dan satu di belakang badan, tidak bersisik dan lembut. Saiznya boleh mencecah 1 meter panjang dan beratnya boleh menjangkau 20kg. Diet utama spesis ini adalah anak-anak ikan, buah-buahan sungai, udang dan bangkai binatang.

Ikan ini pernah mencetuskan kontroversi di Malaysia kerana harganya yang boleh mencecah RM180.00 sekilogram terutamanya di sekitar negeri Pahang yang mana telah dikenalpasti sebagai kawasan yang mempunyai sungai yang berupaya mewujudkan ikan patin terbaik dan sedap dimakan. Masakan yang menjadi identiti bagi ikan ini adalah gulai tempoyak. Ikan patin mempunyai nilai komersial yang tinggi dan diternak di kolam-kolam dan di sangkar-sangkar. Terdapat beberapa jenis ikan patin yang biasa dikenali antaranya ialah:

1. Patin kolam

2. Patin Sungai
1. patin buah
2. Patin Mucung
3. Patin Juara.

Patin Temerloh sangat terkenal sehingga Daerah Temerloh diberikan jolokan nama Temerloh Bandar Patin.  Ini boleh dibuktikan apabila kita menyusuri sungai pahang bermula dari Kampung Bangau, Kampung Bintang, Kampung Tengah, Buntut Pulau, Kampung Pangsenam, Lebak, sehingga jauh kehilir pasti deretan ratusan sangkar patin dan talipia akan ditemui.  Jika melalui jalan darat pula, deretan gerai menjual ikan patin yang masih segar diangkat dari sangkar-sangkar berderetan di sepanjang jalan Temerloh - Triang.

Jika ke Bandar Teemrloh pula, kebanyakan restoren akan menyajikan resepi Patin.  Kalau ada hasrat untuk merasa ikan Patin Temerloh adalah tidak susah untuk mendapatkannya.  Gerai-gerai di benteng, R & R Bukit Rangin dan banyak lagi restoren di Bandar Temerloh ada menyediakan resepi ini.

PATIN MASAK GULAI TEMPOYAK...emmmm...


SANGAT MENYELERAKAN...KENA SIAP NASI TEMBAH LEBIH NI..